SAP Girona 382/2002, 4 de Julio de 2002

PonenteFERNANDO FERRERO HIDALGO
ECLIES:APGI:2002:1222
Número de Recurso158/2002
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución382/2002
Fecha de Resolución 4 de Julio de 2002
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

AUDIÉNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ PRIMERA

GIRONA

APEL.LACIÓ CIVIL

Rotlle núm. 158/2002

Judici de menor quantia

Actuacions núm. 184/1999

Jutjat Primera Instáncia 1 Figueres

SENTÉNCIA NÚM. 382/2002

PRESIDENT

Fernando Lacaba Sánchez

MAGISTRATS

Fernando Ferrero Hidalgo

Miguel Pérez Capella

Girona, 4 de juliol de 2002

Hem vist el rotlle d'apel.lació núm. 158/2002, en el qual ha estat part apel.lant Carlos Daniel , Fátima i

Silvia , representats pel procurador JOAN ROS CORNELL i dirigits pel

lletrat VICTOR FABREGAT RUBIOL, i part apel.lada NARCISO GUERRA SALAMO, SA,

representada pel procurador CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS i dirigida per la lletrada EVA

NOGUER JACOMET. Ha actuat com a ponent en aquest recurs el magistrat Fernando Ferrero Hidalgo.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat de Primera Instáncia núm. 1 de Figueres, en les actuacions de judici de menor quantia núm. 184/1999, que se segueixen a instáncia de Carlos Daniel , Fátima i Silvia , representats pel procurador JORDI AMETLLA RIVAS i defensats pel lletrat VICTOR FABREGAT RUBIOL, contra NARCISOGUERRA SALAMO, SA, representada per la procuradora ASSUMPCIÓN BORDAS POCH i defensada per la lletrada EVA NOGUER JACOMET, va dictar Senténcia la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "DECIDEIXO Que debo desestimar y desestimo la demanda en ejercicio de la acción promovida por Don Carlos Daniel , Doña Fátima y Doña Silvia , con expresa condena en costas a la parte actora."

Segon

La part demandant va recórrer en apel.lació contra la Senténcia esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiéncia, i es van seguir els trámits establerts a la LEC. Es va assenyalar día per a la votació i decisió.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els fonaments jurídics de la Senténcia contra la qual es recorre que no contradiguin els d'aquesta resolució.

Segon

Carlos Daniel , Fátima i Silvia interposen recurs d'apel.lació contra la Senténcia dictada pel Jutjat de 1ª Instáncia núm. 1 de Figueres, de data 17 de desembre de 2001, en la qual es va desestimar la demanda interposada per aquesta part contra NARCISO GUERRA SALAMO, S.A., en la qual s'exercia acció reivindicatória sobre la finca cadastral NUM000 , i s'argumentava que la finca es troba encadastrada a nom d'aquesta societat, que hi está realitzant actes dominicais a sobre i en relació amb el projecte d'urbanització que s'está efectuant en Cala Montjoi de la Escala, peró en realitat és de la seva propietat perqué forma part de les finques registrals NUM001 i NUM002 .

Tercer

L'article 348.2 del Codi civil estableix que "el propietari té acció contra el tenidor i el posseidor de la cosa per reivindicar-la", i es pot definir l'acció reivindicatória con l'acció que -pot exercir el propietari que no posseeix contra el posseídor que, davant el propietari, no pot allegar un títol jurídic que justifiqui la seva possessió (STS d'1 de març de 1954 i 25 de juny de 1998). S'entén l'expressió possessió en sentit ampli, ja que l'acció pot establir-se contra qualsevol detentor. Per aixó, l'acció reivindicatória és, des d'aquesta perspectiva, una acció de naturalesa real, que pot exercir-se contra qualsevol que pertorbi o lesioni la relació en la qual el titular del dret es troba amb la cosa. És una acció recuperadora, ja que la seva finalitat és obtenir la restitució de la cosa. És una acció de condemna, ja que la senténcia que s'obtingui, si és favorable, condemnará o imposará al posseídor demandat un determinat comportament de restitució. Perqué prosperi aquesta acció el demandant ha de justificar el seu dret de propietat; ha d'adreçar l'acció contra qui tingui la cosa en el seu poder; la cosa ha de quedar degudament identificada, i no ha de concórrer cap dret del demandat que justifiqui la seva pretensió de retenir.

  1. Com s'ha dit, pot reivindicar el propietari de béns mobles i immobles, sigui exclusiu o copropietari, ja no tingui possessió, ja la tingui mediata. No pot reivindicar el propietari que té la possessió inmediata i exclusiva de la finca. El reivindicant ha de justificar i provar que és el propietari (article 1214 del Codi civil), i pot acreditar-se el títol de domini pels diferents mitjans de prova, i no és imprescindible la presentació d'un titol escrit de propietat, ja que no ha de confondre s la presentació d un títol escrit amb la prova del domini, con estableix la STS de 5 de desembre de 1.977. I s'afegeix que "la presunción de legitimación del artículo 38 de la Ley Hipotecaria, cede ante su discordancia con actuaciones extra-registrales". D'altra banda, ha de tractar-se, és clar, d'un títol de constitució o d'adquisició del dret de propietat, la qual cosa, en relació amb els preceptes que en el nostre sistema regeixen la transmissió del domini, especialment els articles 609, 1095, 1462 i concordants del Codi civil, equivalen a dir que el "títol de domini", a efectes de l'acció reivindicatória, és en realitat la conjunció del "títol i mode", requisits necessaris per a la transmissió de la propietat (STS de 17 de febrer de 1998).

  2. L'acció reivindicatória s'ha d'adreçar contra la persona que tingui la possessió de la cosa sense exercir cap dret que la faculti per a la possessió, o bé un dret de menor entitat que el del reivindicant. El demandat no necessitará provar res, si bé pot oposar diverses excepcions, com la exceptio rel venditae et traditae, la possesione nomine alieno, la exceptio iusti dominü (cas en qué ha de carregar amb la prova).

  3. L'acció reivindicatória només és procedent per reclamar una cosa assenyalada, concreta i determinada, i de qui la tingui en el seu poder i no permet de demanar una altra cosa de la mateixa espécie i qualitat. La jurisprudéncia considera que la cosa reclamada está identificada quan es fixen amb precisió i claredat la situació, cabuda i confrontes, de manera que no pugui dubtar-se quines són i pugui demostrar-se en judici que el predi reclamat és aquell al qual es refereixen els documents aportats o altres mitjans de prova en els quals factor fonamenta el seu dret. Respecte d'aixó, la STS de 9 de juny de 1982 va establir que ha de fixar-se amb claredat i precisió la situació, cabuda's confrontes de la finca, de manera que nopuguí dubtar-se quina és la que es reclama. Es tracta d'una identificació documental expressada en la demanda, conseqüent amb els títols en qué es basa l'acció. D'altra banda, es tracta d'acreditar de manera práctica en el judici que el terreny reclamat és aquell al qual es refereix el primer aspecte de la identificació.

  4. L'acció reivindicatória implica una pretensió de condemna del demandat a la restitució de la cosa. I per els seus principals efectes consisteixen precisament en la restitució de la cosa amb els seus accessorís i en la liquidació de l'estat possessori en el qual es trobava el demandat.

Quart

Establerts els requisits anteriors...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR